Vad är lån utan…

lån utan säkerhet

Lån utan säkerhet är precis vad det låter som. Du behöver inte ha borgensman, någon bostad eller liknade för att kunna ta ett sådant lån. Allt som behövs är en stabil inkomst och bra kreditvärdighet.

När ska man ansöka om lån utan säkerhet?

Om du behöver renovera, laga något eller liknande men inte kan eller vill belasta ett bolån. Då är ett lån utan säkerhet något att titta närmare på. Det finns många långivare som erbjuder lån där det räcker att ha en inkomst men ingen egendom.

Den vanligaste typen av sådana lån är privatlån och snabblån. Det gäller att veta hur mycket man behöver låna, eftersom om man lånar för mycket eller för lite så kan man få problem. Man vill ju inte hamna i trubbel bara för man behöver låna lite pengar ibland.

Privatlån utan säkerhet

Om du behöver renovera ett badrum t ex så kan ett privatlån vara något att kolla upp. Räntan behöver inte vara jättehög och har du bra kreditvärdighet så kan du få bra ränta och villkor. Men kolla upp så att avgifter och andra tillägg inte drar iväg.

Snabblån utan säkerhet

Behöver du köpa någon pryl men inte orkar vänta på lönen eller vill dela upp kostnaden över några månader, då kan ett snabblåna vara ok. Men tänk på att snabblån ofta har hög ränta och det gäller att betala av annars kan även små lån dra iväg över tid.

När skall man inte låna utan säkerhet?

Vet man på förhand att det kan bli eller kommer att bli problem med att betala tillbaka ett lån, då skall man undvika det. Det gäller att inte sätta sig i knipa för det kan bli väldigt jobbigt att betala tillbaka ju längre tid det tar.

Många långivare erbjuder lån trots betalningsanmärkningar och har man temporärt dragit på sig en anmärkning så är det bra att man kan låna ändå. Men är det inte temporärt utan du vet med dig att du inte har någon stabil ekonomi eller inte kan få din ekonomi att gå ihop, då spelar det ju ingen roll för då skall du inte låna oavsett.

Andra typer av lån utan säkerhet

Egentligen är alla lån utan säkerhet ett blancolån, men det finns underkategorier typ smslån, kreditlån, annuitetslån osv. Räntor och avgifter skiljer ganska mycket så det är viktigt att göra en god research innan man ansöker om ett lån.

Det kan verka som att ett lån utan säkerhet inte tas på lika stort allvar som bolån eller ett billån. Men sanningen är den att det är lika noga att betala av ett lån oavsett vilken typ det är. Det gäller att undvika betalningsanmärkningar och påslagsräntor för sådana saker kan sätta käppar i hjulet för lång tid framöver.

Finns det inga bra lån?

Jo, lån kan hjälpa till att förverkliga drömmar och hjälpa till när man behöver mer pengar på en gång än vad man kan fixa själv. Men ett lån innebär också ansvar för det går inte att gömma sig och tro att lån löser sig självt, för när det gäller pengar så kan man bara lösa det med pengar.