Spara pengar med ett…

Spara pengar med ett kreditkort

När du handlar med kreditkort får du ofta rabatt och olika erbjudanden. Dessutom kan du få bonus på alla inköp och för dina bonuspoäng kan du handla ännu mer.

Kreditkort kan vara en riktigt lönsam affär om du vet hur du ska hantera det. Det finns flera typer av kreditkort och vissa är allmänna och gäller nästan överallt – som MasterCard, American Express och EuroCard. Andra kreditkort är nischade och är inriktade mot en specifik butikskedja som Shell, Preem eller ICA. Här får du vanligtvis bara bonus när du handlar drivmedel eller livsmedel i den specifika kedjan. Om du handlar hos en konkurrent får du alltså ingen bonus för dessa inköp.

Rabatter och förmåner med kreditkort

Förutom ren bonus som beräknas utifrån dina inköp kan du även få pengar tillbaka i form av cashback. Kreditkorten är även laddade med rabatt och olika förmåner och om du har ett resekort kan du exempelvis få var femte resa gratis, eller fri hotellnatt efter ett visst antal flygresor. Om du har Bank Norweigan Kreditkort får du bonus så att du kan ta ut nya resor för dina intjänade poäng.

Genom att ge dig bra förmåner skapas ett win-win-system där du som kund får fördelar samtidigt som företaget knyter dig till sig. De tycker nämligen om att belöna trogna kunder och det är därför du sparar mer pengar ju mer du handlar på ditt kreditkort. Förutom bonus och rabatt kan du även få andra fördelar, som reseförsäkring om du betalar din resa med kreditkort.

Försäkring via kreditkortet

Bensinbolagens kreditkort ger ofta kunderna en tanka-fel-försäkring, vilket är mycket bra om du står där trött en morgon och råkar fylla tanken med fel sorts drivmedel. En kostsam och komplicerad sak att lösa och en sådan morgon kan förstöra dagen för vem som helst. Med en försäkring löser någon annan problemet åt dig och du kan få hyrbil tills det hela är åtgärdat.

Valutaväxling och kontantuttag

Om du är utomlands och handlar eller betalar med ditt kreditkort bör du se till att skaffa ett kort utan valutaväxlingsavgift. Då kan du handla utan att behöva betala för växling av kurs och om du dessutom har fria uttag i utlandet kan du spara stora pengar på uttagsavgift. Det är även ekonomiskt att välja ett kort med så låg årsavgift och ränta som möjligt.

Många väljer ett kreditkort som är helt gratis – alltså 0 kronor i årsavgift – men då kan räntan vara något högre. Jämför därför alla aspekter innan du väljer kreditkort, så ökar du chanserna att hitta det bästa kreditkortet. En lång räntefri period är bra eftersom du då kan utnyttja krediten utan att du behöver betala en krona för det.

Se bara till att alltid betala tillbaka krediten i tid – räntan beräknas utifrån kreditbelopp och tid och om du konstant ligger på minus kan det bli dyrt. Rätt använt är ett kreditkort ett mycket bra sätt att spara pengar. Du kan även spara pengar med ett kreditkort genom att sätta in pengar. Det kan låta bakvänt, men eftersom det ger ganska hög ränta kan du faktiskt spara pengar genom att använda kreditkort.