Skillnaden på kreditlån och…

kredtilån och blancolån

Lån är olika och det kan vara svårt att veta skillnaden. Här reder vi ut skillnaden på kreditlån och blancolån – några av de vanligaste låneformerna.

Blancolån betyder att man lånar utan säkerhet och de flesta smålån som smslån, snabblån och mikrolån hamnar under denna kategori. Kreditlån hamnar visserligen också i samma kategori, men kreditlån är inte ett lån i vanlig bemärkelse. Ett kreditlån är mer att jämföra med ett kreditkort, fast du får inget kort som du kan använda utan det du får är en kredit.

När du ansöker om kreditlån blir du beviljad en viss kredit och sedan väljer du själv hur mycket av den du vill utnyttja. Du kan använda hela krediten samtidigt, lite då och då eller avstå helt. Du kan även ha krediten stående ifall du skulle behöva den i framtiden. Vanligtvis löper ett kreditlån över en viss, förutbestämd tid och det kan röra sig om några månader eller ett år.

Hur fungerar blancolån?

Ett blancolån fungerar så att du får låna pengar eller handla på kredit utan att du behöver ange någon säkerhet. För att det ska vara möjligt måste du kunna visa upp att du har betalförmåga nog att kunna betala tillbaka lånet. Vissa långivare, banker och kreditbolag kräver att du har fast inkomst, men många har anpassat sig till den verklighet människor lever i och kan medge lån även om du har visstidsanställning eller saknar inkomst för tillfället.

För att få ta ett blancolån måste du uppfylla vissa grundkrav. Du måste vara svensk medborgare och ha uppnått minimiålder för att få låna pengar. När du ansöker om lån är det en fördel om du inte har betalningsanmärkningar sedan tidigare. Det underlättar också om ni är två personer som har delat hushåll och ansöker om lån tillsammans.

Blancolån utan UC

För att långivaren ska kunna bedöma din kreditvärdighet görs en kreditupplysning innan du kan beviljas lån. Utifrån denna bedöms din betalförmåga och lånebolaget eller banken sätter räntan individuellt. Om du ansöker om lån utan UC kan du ansöka om flera lån men det syns bara att en förfrågning har gjorts. Om Upplysningscentralen gör kreditkoll görs en notering för varje enskild ansökan eller kreditköp.

Om du har svårt att få godkänt på din låneansökan kan du försöka skaffa en medlåntagare eller borgensman. Du kan även försöka förbättra din kreditvärdighet genom att lösa gamla skulder och krediter.

Fördelar och nackdelar med kreditlån

Fördelarna med ett kreditlån är att det är flexibelt och att du bara betalar för den kredit du faktiskt utnyttjar. Nackdelen är att räntan är relativt hög och om du utnyttjar hela din kredit och drar på att betala tillbaka kan det bli ganska dyrt i längden. Försök därför att alltid ha ditt kreditkonto i balans och betala tillbaka i tid – så kan du njuta av alla fördelar med kreditlån men slipper nackdelarna.