Är räntan på kreditkort…

ränta på kreditkort avdragsill

Nästan alla lån och krediter har avdragsgill ränta och så även kreditkort. Det innebär att man nästan alltid har 30 % rabatt på sina räntekostnader per år.

Så vet du hur mycket du kan dra av på kreditkortsräntan

Det är viktigt att hålla isär ränta och avgifter. Avgifter är inte avdragsgilla och ibland kan de vara högre än själva räntan. Så det gäller att inte stirra sig blind på låg ränta om ändå avgifterna äter upp en stor del av den totala effektiva räntan.

Effektiv ränta och nominell ränta är olika saker. Effektiv ränta tar med allt inklusive avgifter, räntor och övriga kostnader. Därför går det inte att göra avdrag för hela lånet när man kollar totalkostnaden. Man måste veta räntekostnaden och exkludera alla andra kostnader.

Exempel på hur mycket du kan dra av på kreditkortsräntan

Du har tagit en kredit på 10 000 kr med en delbetalningstid på 6 månader. Räntan är 10 % med en uttagsavgift på 3 %. Du har tagit ut pengar 2 gånger vilket blir 300 kr i uttagskostnad. Den effektiva ränta blir då 22,86 % och din totala kostnad för lånet blir 592 kr med en månadskostnad på 1750 kr. Själva ränteutgiften är bara 292 kr vilket gör att ditt ränteavdrag blir ca 88 kr.

Hur fungerar det om man övertrasserar sin kreditkortsgräns?

Det är inte bra för övertrasserar man så få men betala en avgift, och avgifter är inte avdragsgilla. Håll koll på vilka avgifter som kreditkortsutgivaren har för det kan bli dyrt även om räntan är lockande låg. I det dolda kan det finnas många avgifter som verkar små men tillsammans blir stora.

Dröjsmålsräntor och påslagsräntor är inte heller avdragsgilla. Det är bara grundräntan på krediten som man kan dra av och allt annat är kostnader som man själv får betala. Det är alltså bättre att ha ett kreditkort med lite högre ränta och få avgifter än ett kreditkort med liten ränta och många avgifter.

Därför är en räntefri period att föredra

Tänker du betala av ditt kreditkortslån på 6 månader och du får en räntefri period på 45 dagar, så innebär det att du kan amortera av lånet utan ränta första 1,5 månaderna. Eftersom du då har betalat av lite på lånet innan ränta dras, så blir den totala räntekostnaden mindre. Då är det extra viktigt att se till att det inte finns aviavgifter och annat som kan öka dina kostnader.

Måste jag göra något för att dra av kreditkortsräntan?

Nej, det sköts av kreditkortsföretagen eftersom allting skickas in till skatteverket som sedan för in räntekostnaderna på deklarationen. Om man har lånat pengar från andra källor som te x. från utlandet så får man föra in det på deklarationen själv.

Låt dig inte lockas av låga räntor

Om ett kreditkort har låg ränta så innebär det inte att det blir billigare för det. Låg ränta innebär inte automatiskt att totalkostnaden blir låg. Det finns många avgifter som snabbt kan öka den effektiva räntan, och även om den effektiva räntan står med som exempel så kan den bli högre ju mer avgifter man drar på sig.