Kreditlån med låg ränta och låga…

kreditlån låg ränta

Letar du efter ett kreditlån med låg ränta så finns det en del att kolla upp först. Låg ränta innebär inte alltid att den totala kostnaden blir låg, det kan finnas andra avgifter som man inte tänker på.

Hitta kreditlån med låg ränta utan avgifter

När det gäller ett kreditlån så är det såklart bra om ränta är låg, med finns det andra kostnader som uppläggningsavgift, administrationsavgift och månatliga aviavgifter så kan snabbt den effektiva räntan bli väldigt hög även om den nominella räntan verkar låg.

Tänk också på att räntan är avdragsgill men inte avgifter, vilket innebär faktiskt att ett kreditlån med lite högre ränta kan vara bättre om avgifterna är låga. Det är viktigt att inte få tunnelseende när man jämför flexibla kreditlån, för det är inte alltid som den lägsta siffran är bäst.

Annat att tänka på när man skall jämföra kreditlån

Det är viktigt att veta varför man skall välja ett kreditlån istället för ett snabblån. Både kreditlån och snabblån skall betalas av snabbt och vet man om hur mycket man skall låna så är det lika bra att ta ett snabblån och betala av det på kort tid.

Men behöver man låna pengar lite upp och ner men vill undvika många kreditupplysningar så är ett kreditlån bättre än ett snabblån. Då behöver man bara ta en kreditkoll och ofta även utan UC, då flera långivare använder sig av t ex Creditsafe och Bisnode.

Vad är en låg ränta hos ett kreditlån?

Lånar man lite pengar så blir ränta såklart högre än vanliga bolån, men i rena pengar så är det inte några stora summor. Tar man ut 5000 kr i kredit med avbetalningstid på 12 månader och räntan landar på 39% så blir räntekostnaden innan ränteavdrag 1189 kr per år, 99 kr per månad. Det kan så klart tillkomma andra avgifter som man bör se upp med.

Lånar man lite mer så blir räntan i regel ändå samma för kreditlån men i vissa fall kan man få lite lägre ränta vid högre lånebelopp. Tar man ut 30 000 kr i kredit med en årsränta på 24% blir räntekostnaden 7200 kr innan ränteavdrag, 600 kr (2%) per månad. Man får säga att en årsränta på 24% och uppåt är ganska normalt när det gäller kreditlån.

Kolla alltid upp den effektiva räntan

Även om man kan se räntekostnaden så döljer det sig oftast även andra kostnader när man söker kredit. Den effektiva räntan för ett lån på 30 000 kr med ränta på 24% med bindningstid på 12 månader, en uppläggningsavgift på 395 kr och aviavgift på 45 kr per månad blir 34,36%. Alltså betydligt mer än 24%.

Det gäller att veta den totala kostnaden innan man tar vilket lån som helst för många långivare tjänar mycket pengar på avgifter, men marknadsför sig som lågräntealternativ. Man skall dock inte vara rädd för att ta ett kreditlån om man verkligen behöver det, för vissa stunder i livet behöver man lite ekonomisk hjälp och då kan det vara bra med lånealternativ.

Därför är ett kreditlån bättre än ett snabblån.

Ett snabblån innebär att man tar ett snabbt lån och sedan måste ta ett nytt lån om man behöver mer pengar. Ett kreditlån tar man en gång och sedan kan man utnyttja krediten när det behövs och betala tillbaka bara för den del av kreditlånet som man tagit ut och sedan låna igen utan att behöva ansöka om nytt lån.