Kreditkort vs…

kreditkort eller kreditlån

Är du i behov av en snabb kredit eller ekonomisk buffert men inte vet riktigt vad som är bäst, ett kreditkort eller kreditlån. Vi kollar in vad det finns för fördelar och nackdelar.

Välja kreditkort eller kreditlån – det är frågan.

Ett kreditlån innebär att man skapar ett kreditkonto hos en långivare och använda den krediten när man behöver. Använder man inte krediten så behöver man inte betala ränta och avgifter, men så fort man tar ut pengar så börjar räntan ticka. En del långivare erbjuder en räntefri period, så det gäller att jämföra kreditlån så man får så bra villkor som möjligt.

Ett kreditkort fungerar också som buffert, och går att använda som vanligt betalkort eller som en snabb kredit när det behövs. Det bästa med ett kreditkort vs kreditlån är att det finns kort med bonus och räntefri återbetalning. Men det gäller att kolla avgifter så man kan undvika att betala mer än vad som är nödvändigt.

Fördelar med ett kreditlån

Det finns kreditlån utan UC och man betalar bara för den krediten som används. När man inte använder krediten så betalar man inget, utan det är flexibelt och inga årsavgifter och liknande. Det finns även möjlighet att få ta ett kreditlån även om man har en betalningsanmärkning och behöver man pengar snabbt så finns det lån med direktutbetalning samma dag.

Nackdelar med ett kreditlån

Räntan är hög och det gäller att betala tillbaka snabbt annars kan räntan sticka iväg. Det kan vara svårt att få lån om man har en låg inkomst eller saknar regelbunden inkomst. Pensionärer och arbetslösa kan inte teckna ett kreditlån.

Fördelar med ett kreditkort

När man använder krediten så kan man få upp till 60 dagar på sig att betala tillbaka utan att behöva betala ränta. Det finns även försäkringar och bonussystem som man kan ha nytta av. Ett kreditkort kan med fördelar användas på resan då avbokningsskydd och reseförsäkring ingår hos flera kreditkortsbolag.

Nackdelar med ett kreditkort

Hög ränta om man inte betalar tillbaka i tid. Det finns inga kreditkort utan UC och har man betalningsanmärkningar så går det inte att skaffa ett kort. Arbetslösa och personer på sjukpenning kan inte ansöka och pensionärer har problem att bli godkända hos flera kreditkortsbolag.

Är krediter bättre an vanligt lån?

Det beror helt på situation, men för en större renovering hemma eller lån till bilen så är ett privatlån bättre val än ett kreditlån. Ett kreditlån eller kreditkort kan fungera som extra buffert om man inte lyckas hålla budget och behöver snabb påfyllning i kassan.

Ett kreditlån är bra till mindre inköp eller om man behöver ha förskottspengar till något, men inte vet hur mycket pengar man behöver. Ett kreditkort kan fungera på samma sätt men då gäller det att ha ett kort helt utan avgifter om man skall ha det på liknande sätt.

Flexibla lån kan hjälpa till under korta nedgångar

Har man väldigt mycket utgifter under en specifik månad och känner att pengarna inte riktigt räcker, så kan man rädda situation med antingen ett kreditlån eller kreditkort. Då kan man föra över en del av kostnaden till nästa månad och därmed dela upp bördan på två månader istället för en.

Det kan faktiskt vara skönt att betala saker i efterhand, och många gör det redan när de handlar på nätet med Klarna eller Qliro. Att handla på faktura är också en form av kredit, men gör man det ofta och får många förfrågningar hos UC, så kan det sänka ens kreditvärdighet. Därför kan det vara smartare att betala med ett kreditkort för då görs bara en UC förfrågan när man ansöker och inte varje gång man handlar.

Därför är det viktigt att hålla koll på räntan

Både kreditlån och kreditkort är högkostnadskrediter och betalar man inte tillbaka hela kreditbeloppet direkt utan delar upp det på flera månader så kan man få betala ränta. Det är helt ok att betala ränta på ett lån, men se upp så att inte räntan drar iväg i onödan.