Kreditkort med bäst…

Kreditkort med poängsystem

En del av finessen med kreditkort är att de har ett poängsystem. Du handlar med ditt kort och får bonus eller poäng som du kan använda till att köpa nya saker. Smart va!

Du har säkert hört talas om bonuskort och dessa blir allt vanligare i butiker. Men visste du att du kan få bonus genom att skaffa ett bra kreditkort? Dessa har nämligen olika poängsystem där du får bonus utifrån hur mycket du använder ditt kort. Olika kort har olika bonussystem och här kommer lite tips på hur du kan tänka när du ska välja det bästa kreditkortet.

Poäng eller bonus kan användas för att köpa nya varor eller produkter. Vissa kreditkort ger dig rena kontanter tillbaka i ett återbäringssystem som kallas cashback. Du kan få 1-4 % i bonus och för vissa kreditkort gäller det för alla inköp (som mat, bensin, kläder, resor m m). Ett bra kreditkort bör ha låg eller ingen årsavgift och det bör ha en lång räntefri period då du kan utnyttja krediten helt gratis.

Vilket kort tjänar man mest på?

Vilket kort som är bäst för just dig beror till viss del på vad du har tänkt använda det till – och var. För den som reser mycket internationellt är de stora, etablerade kreditkorten att föredra. Om man tar några exempel så kan American Express ge 30 Eurobonus-poäng för varje hundralapp du spenderar, medan Diners Club kan ge 20 Eurobonus-poäng per 100 kronor.

MasterCard ger 10 Eurobonus-poäng per 100 kronor, men eftersom detta kort är väl accepterat runt om i världen kan du ändå tjäna mer på det i längden. Andra faktorer du bör väga in när du väljer kort är bra valmöjligheter för delbetalning, eventuellt valutapåslag utomlands (ett riktigt bra kort för dig som reser har ingen valutaväxlingsavgift). Ingår reseförsäkring eller annan typ av försäkring som tanka-fel-försäkring är det förstås en bonus.

Rabatt och andra förmåner

När du handlar med kreditkort får du ofta rabatt på det du handlar. Kreditkortsföretaget samarbetar vanligtvis med ett antal företag och butiker och förutom en rabatt på viss procent kan du erbjudas bra priser på specifika varor eller tjänster. Om du har ett kreditkort med fokus på resor kan du ofta få extrapris på flera hotellnätter – som exempel: köp tre hotellnätter och få en extra på köpet.

Förutom rabatt kan du också få andra förmåner. När du handlar flygresor eller hotell kan du erbjudas fri uppgradering och extra lyxig service utan extra kostnad. Många som har kreditkort känner sig lite utvalda och speciella som kunder och detta gör givetvis att de står kvar som lojala kunder. Se till att skaffa ett kort med bra ränta som möjligt och betala alltid in dina fakturor i tid.

Rätt använt blir kortet lönsamt

Genom att utnyttja krediten ansvarsfullt kan du tjäna mycket pengar i långa loppet. Om du enbart utnyttjar den räntefria tiden slipper du nämligen ränta och avgifter vilket kan bli dyrt i längden. Du kan alltså själv påverka hur lönsamt ditt kreditkort blir. Det kan även löna sig att skaffa flera olika kort så att du täcker in olika behov i livet – exempelvis bensinkort, matkort och allmänt kreditkort.