Jämför…

Många förknippar ett kreditkort med skulder och höga räntor, men det finns faktiskt kreditkort med en hel del fördelar som gör att det kan löna sig när man handlar eller reser.

Ett kreditkort innebär helt enkelt att man handlar på kredit och betalar tillbaka i efterhand. Det finns kreditkort med räntefri delbetalning, ingen årsavgift och bonus på inköp i fysiska butiker och e-butiker, vilket gör att man kan handla med rabatt.

Jämför och hitta det bästa kreditkortet 2020 nedan:

Komplett Bank Mastercard

Årsavgift: 0 kr
Räntefritt: Upp till 50 dagar
Högsta kredit: 100 000 kr
Ränta: 21,40 %

Effektiv ränta: 23,63 %
Bonus: 1-4 % bonus på alla inköp
Uttagsavgift: 0 %
Valutapåslag i utlandet: 1,75 %

Supreme Card Classic

Årsavgift: 0 kr
Räntefritt: Upp till 60 dagar
Högsta kredit 30 000 kr
Ränta: 14,36 – 19,32 %

Effektiv ränta: 4,15 – 24,82 %
Bonus: Ingen bonus
Uttagsavgift: 2,97 %
Valutapåslag i utlandet: 1,97 %

Varför skall man använda ett kreditkort?

Jämför kreditkortDet kan vara bra att ha ett kreditkort som buffert. Man vet aldrig när man kan behöva utnyttja en kredit vid oförutsedda utgifter eller inköp. Så länge man har kontroll över sin ekonomi så kan ett kreditkort vara ett bra komplement.

Man skall alltid jämföra olika kreditkort för det finns skillnader och vad som är bäst för en person behöver inte vara bäst för någon annan. Bonusar och cashbacks kan vara viktigare än räntenivåer för vissa och tvärtom för andra. Kolla alltid upp helheten innan du beställer ett nytt kreditkort.

Kreditkort med rabatter och bonusar

En del kreditkort ger poäng när man handlar. Dessa poäng kan man lösa in på olika ställen och använda till t ex. resor eller prylar. Andra kreditkort ger bonus på alla inköp, vilket kan ge rabatter på ca 2000 kr per år eller mer.

Det är viktigt att inte stirra sig blind på poäng och bonusar eftersom årsavgifter och kreditkostnader kan äta upp alla poäng och bonusar om man inte ser upp. Kolla därför upp vad kreditkortet har för övriga villkor eftersom det är den totala kostnaden som skall räknas och inte rabatter och cashbacks.

Kreditkort på resan

En del kreditkort har också reseförsäkring och avbeställningsskydd vilket kan vara en trygghet om man skall ut och resa. Har du tänkt att använda ett kreditkort utomlands så är det viktigt att jämföra valutapåslag och uttagsavgifter för det kan skilja mellan olika kreditkortsföretag.

Det kan också kännas tryggt att ha med ett kreditkort på resan ifall oförutsedda saker händer eller om man vill köpa något utöver det man budgeterat för. Vet man att lönen kommer nästa månad så kan man lugnt utnyttja en kredit och oftast helt räntefritt betala tillbaka.

Kreditkort med flexibel delbetalning

Behöver man använda ett kreditkort som buffert så kan det vara smidigt med flexibel delbetalning. Det innebär att man kan handla på kredit och sedan delbetala inköpen, och inte allt på en gång. En del kreditkortsföretag ger dessutom räntefri delbetalning vilket gör att det blir mycket billigare än vanlig återbetalning. Kolla alltid upp räntor och avgifter och jämför kreditkort om du vill ha flexibel delbetalning.

Är det flexibilitet som du söker så kanske ett kreditkort inte är det du söker, utan ett flexibelt lån (kreditlån). Med en flexibel kontokredit så går det också att delbetala, och betalar man tillbaka inom en rimlig tid så blir kostnaderna inte så höga som det annars kan bli.

Vilka försäkringar har ett kreditkort?

Det finns allt från reseförsäkring till allriskförsäkringar och prisgarantier när man handlar. Man kan också få längre garantier på vissa varor när man handlar med ett kreditkort. Handlar man ofta online så får man också bra rabatt med en del kreditkort.

En del kreditkort har också betalskydd som man kan teckna separat. Det innebär att man kan få anstånd om man blir sjuk eller arbetslös och får svårt att betala tillbaka kreditkortsskulden. Det finns flera tilläggsförsäkringar som man kan teckna genom ett kreditkort, men håll koll så inte kostnaderna för kreditkortet drar iväg.

Räntefri period

Många kreditkort har en räntefri period som innebär att det är helt räntefritt att använda krediten under en viss tid, ofta 45 dagar. Då kan man faktiskt tjäna på att ha ett kreditkort genom att man kan få rabatter och poäng när man handlar. Det förutsätter dock att man betalar tillbaka inom utsatt period.

Vem kan ansöka om ett kreditkort?

Är man svensk medborgare och över 18 år så kan man ansöka om ett kreditkort. Det gäller dock att inte ha några betalningsanmärkningar, för låg årsinkomst, för många olika kreditkort redan eller skulder hos kronofogden. En normal löntagare har oftast inga problem få sin kreditkortsansökan godkänd. Det finns inga kreditkort utan UC just nu, utan alla som ansöker om ett kreditkort blir granskade av upplysningscentralen.

Vad är de främsta fördelarna med ett kreditkort?

Är du på semester utomlands så skyddar inte bara reseförsäkringen utan man får också ett bra skydd mot bedrägerier. En del resekreditkort ger flera fördelar på resan som tillgång till lounger på flygplatser och annan service.

Handlar man med ett kreditkort så är det lätt att se vad man har handlat för eftersom månadsfakturan innehåller alla inköp som gjort under månaden. Då kan man se vad pengarna går till och lättare göra en hållbar budget för framtiden.

Självklart är rabatter och bonusar viktigt för många och är man en flitig online-shoppare så kan man få en hel del rabatter på sina inköp med rätt kreditkort. Man kan även få rabatter och poäng när man bokar resor och hotell.

Vad är de största nackdelarna med ett kreditkort

Sköter man sig och inte slarvar med återbetalningarna så finns det inte så mycket att oroa sig för. Men halkar man efter med betalningen så kan det bli dyrt med fördröjningsräntor och påminnelseavgifter.

Kreditkort har hög ränta och utnyttjar man inte den räntefria avbetalningsperioden som flera kreditkort har så kan kostnaderna bli större än man räknat med.

Använd alltid ett kreditkort med sunt förnuft

Ett kreditkort gör sig bäst som en kortsiktig lösning med snabb återbetalning. Om du hittar en stor rabatt på en vara du länge drömt om, men det är några veckor till lön så kan ett kreditkort vara till stor hjälp. Om vissa saker går plötsligt sönder i hemmet så kan man använda ett kreditkort som ekonomisk backup.

Skaffa aldrig mer kreditkort än du kan hantera. Det är lätt att blanda ihop inköp och hålla reda på alla kort och räkningar, så försök att minimera dina kreditkort till max två om det är möjligt. Ett kreditkort skall vara till nytta och inte en belastning.