Investera i lån med hög…

investera i lån med hög avkastning

Letar du efter investeringsmöjligheter som inte innefattar aktier eller fonder? Då är det möjligt att investera i lån med hög ränta.

Hur investerar man i lån?

Det är inget konstigt eller speciellt komplicerat att investera pengar i lån. Man öppnar helt enkelt ett konto hos en långivare som erbjuder investeringsmöjligheter, och sedan så för man över den summa som man tänkt investera via sin bank.

Investera i p2p-lån

Ett populärt sätt att investera i lån är att låna ut pengar till privatpersoner via en p2p-låneförmedlare. Det går snabbt att komma igång, men det gäller att hitta rätt låneförmedlare så man får bästa valuta för sina hårt förvärvade pengar.

Lendify är en stor spelare när det kommer till p2p-lån. De har två olika investeringsplaner, en kort med årsränta på 4,5% och en lång med årsränta på 5,8%. Det är ingen jätteränta jämfört med aktie och fondspar men risken kan vara lite lägre med tanke på hur börsen rör sig upp och ner.

Brocc förmedlar också p2p lån med en förväntad årsränta på 6 %. De betalar ut räntan månadsvis vilket kan vara trevligt om man vill ha snabb avkastning. Eftersom Brocc endast förmedlar lånet så innebär det att även om Brocc går under så förlorar du inte din insättning, det innebär att det kan räknas som en lågrisk investering.

Saveland erbjuder investeringar i flera olika sorters lån inklusive p2p-lån. De har en målavkastning på 7–9% per år men har legat lite över detta perioden 2013 – 2018 då räntan låg på 9,1% per år. Man kan börja investera hos Saveland med en insättning på endast 500 kr. Bra sparform jämfört med dagens bankränta på 0%.

Finns det risker med att investera i lån?

Ja, det finns alltid risker eftersom man aldrig har någon insättningsgaranti på investeringar. Men jämför man med aktier och fonder så är risken något lägre och man kan ta ut sina pengar när man vill utan att gå med förlust, vilket inte gäller för andra investeringar som är direkt beroende av marknaden.

Risken med att ha pengar på ett vanligt banksparkonto

Eftersom vi har inflation så tappar pengar på ett vanligt sparkonto utan ränta värde sakta med säkert. Det innebär att man alltid går med förlust om man inte låter sina pengar börja jobba. Det största risken är alltså att inte göra någonting. Det kan kännas väldigt säkert med pengar på banken men verkligheten är faktiskt något helt annat.

Sprid dina risker

En bra investeringsportfölj innehåller många olika områden som aktier, råvaror, fastigheter, fonder och inventeringar i lån. Det gäller att vara med lite överallt för att sprida sina risker på ett bra sätt. Genom att månadsspara så följer man med i marknadens svängningar och både köper när det är högt och när det är lågt. Det innebär att man har en stabil utveckling på sikt.

Det går att börja investera med nästan ingenting, så det finns ingen anledning att sitta och spara ihop en insats på ett konto utan ränta. Investera direkt i t ex ett p2p-lån så börjar dina pengar att arbeta direkt, för när det gäller investeringar så är tiden vår bästa vän.