Hur fungerar…

så fungerar det att delbetala

Ibland kan det vara nödvändigt att dela upp en stor utgift på flera betalningstillfällen, istället för allt på en gång. Då är delbetalning en bra lösning.

Så fungerar delbetalning

Det vanligaste sättet att delbetala är när man köper en ny TV, dator eller liknade varor. Oftast får man då erbjudande om räntefri avbetalning under en viss period, men det kan dölja sig avgifter i bakgrunden som gör så att varan ändå blir dyrare än vad en blivit om man köpt den cash. Så gör inga impulsköp innan du vet vad totalkostnaden blir.

Om du köper en vara för säg 20 000 kr, så kan man delbetala av skulden i 6 månader till 1 år utan att betala ränta. Men även om det är räntefritt så finns det uppläggningsavgifter och administrationsavgifter som ändå gör så att man får betala en form av ränta ändå. Inget är egentligen helt räntefritt därför är det bättre att delbetala snabbt.

Kan man delbetala utan ränta?

Om du funderar på att delbetala snabbt så kan man använda sig av ett kreditkort med räntefriperiod. Men behöver du delbetala en längre period så finns det tyvärr inga helt kostnadsfria alternativ, förutom privata lån då. Men försök alltid att minimera kostnaderna genom att kolla upp alla alternativ.

Delbetalning eller amortering?

Det är skillnad på att delbetala av en kredit eller amortera av på ett lån. Ett vanligt lån har alltid ränta och det finns inga räntefria perioder, men dock finns det amorteringsfria perioder eftersom banken tjänar på det. En delbetalning innebär att man under en begränsad period skall betala av en kredit.

Det kan vara smartare att ta ett lån om man skall betala av en skuld på längre tid än 6 månader. Delbetalar man av skulden snabbt så blir inte den effektiva räntan så hög, men på längre sikt kan den dra iväg. Ett privatlån kan då vara en bättre lösning med lägre ränta och längre avbetalningstid.

Andra sätt att delbetala av saker

Förutom att spara ihop pengarna själv så kan det löna sig att använda ett kreditkort, om man använder det på rätt sätt. Det finns också möjlighet till rabatter och bonuspoäng så en vara du tänkt köpa kan bli billigare med ett kreditkort. Problemet med kreditkort är att det är en urusel lösning på längre sikt och skall bara användas till utgifter man snabbt kan betala tillbaka.

Om man inte skall köpa en vara, utan behöver pengar snabbt till en bilreparation eller trasig tvättmaskin osv, så kan ett flexibelt lån vara lösningen. Då kan man ansöka om en kredit på säg 25 000 kr, men man behöver bara använda 15 000 kr. Det innebär att man bara betalar ränta på 15 000 kr och inte på hela krediten. Behöver man tillgång till en buffert snabbt så kan ett sådant lån vara något att kolla närmare på.

Kom ihåg att när varuhus och online butiker marknadsför sina varor med räntefri delbetalning så är det nästan alltid inte hela sanningen. Delbetalningskrediter är en kassako för många och även om det låter generöst, så finns där en hake väl dold bakom skimmer och begär.