Håll koll på din…

Månadsbudget

Att hålla koll på sina utgifter och se över sin månadsbudget kan spara tusentals kronor per år. Tycker du att pengarna bara rinner iväg? Då är det dags att skapa en månadsbudget.

Så kan man hålla koll på sin månadsbudget

Att spara pengar på nöjen och mat kan verka vara en lätt uppgift, men det är mycket svårare än vad många tror. Har man liten eller ingen koll på vart pengarna tar vägen så är det lätt att spara in på en sak men sedan slösa på en annan. Därför bör man söka efter lite vägledning och tips.

Matpriskollen är en app som scannar matvarukedjornas extrapriser. Det hjälper dig att hålla reda på vart rabatterna finns och kan hjälpa dig spara lite pengar varje gång du handlar. Det är aldrig fel att utnyttja rabatter för det kan bli en hel del insparade utgifter på ett år.

Tink är en app som du kan koppla till ditt bankkonto, och som sedan håller reda på alla dina inköp. Då ser du vart alla pengar tar vägen och kan sedan lättare göra en budget. En del banker har likande tjänster som Tink, men det kan vara lättare att få överblick med en extern app.

Har du många olika abonnemang är det lätt att tappa kontrollen och pengarna verkar se ut att bara försvinna från ditt bankkonto ut i tomma luften. Med en app som Mina tjänster, så får du hjälp med att hålla reda på alla dina abonnemang, samtidigt som du får tips på billigare lösningar och hjälp med att byta till billigare abonnemang.

Zlantar är en app som fungerar som en helhetslösning för privatekonomin. Genom appen så får du en direkt överblick över hur du spenderar dina pengar, hur det går för ditt sparande och vilka abonnemang och prenumerationer som du har. Zlantar kan hjälpa hitta dig billigare lösningar och samtidigt säga upp abonnemang du inte behöver mer. Allt sköts med BankID.

Håll koll på din månadsbudget med ett kreditkort

Har du inte lust att ladda ner appar och sköta ekonomin genom din telefon så finns det mer ”oldschool” lösningar att tillgå. Gör du alla månadsinköp med ett kreditkort så får du hemskickad en faktura med alla inköp listade. På så vis får du reda på hur du spenderar dina pengar.

Se till att välja ett kreditkort utan årsavgifter och med en räntefri period. Betalar du tillbaka snabbt så kan du tjäna på att ha ett kreditkort, eftersom du kan få bonuspoäng och även rabatter när du handlar online eller hos utvalda aktörer. Det ingår också en hel del försäkringar när man handlar med rätt kreditkort.

Med en ordnad månadsbudget kan du spara pengar

När du fått ordning på din privatekonomi så öppnar sig det nya möjligheter. Genom att spara en summa varje månad så får du en buffert du kan använda när det är sämre tider eller till att köpa något du behöver.

Dreams är en app som hjälper till att motivera dig till att spara pengar. Du sätter in pengar hur ofta och när du vill, och genom att sätta upp ett sparmål så blir det lättare att inte misslyckas med planen. Det kan vara bra att ha ett hjälpmedel men det är inget måste om du klarar att spara själv.

Opti är en fondrobot som helt automatiskt sköter fondinköp med hjälp av en algoritm och efter dina egna inställningar. Genom att månadsspara så köper du fondandelar både när det går bra och när det går dåligt, vilket balanserar ut förluster över tid. Behöver du pengar inom en snar framtid så är Opti inget bra alternativ.

En ordnad privatekonomi är bra för sömnen

Vill du sova gott så undvik ekonomiska problem. Känner du att du inte har kontroll över vart pengarna går, så ta genast tag i saken. Hoppas några av tipsen ovan kan ge dig en bra start så du slipper slösa bort pengar i onödan.