Fördelar med ett…

Fördelar kreditlån

Vad innebär kreditlån och vad finns det för fördelar med det? Jämför ränta – låna pengar till bäst villkor.

Ett kreditlån är inte som ett vanligt lån utan fungerar lite som en checkkredit för företag. Du ansöker om en viss kreditnivå och kan utnyttja hela eller delar av krediten när du behöver. Du kan enkelt föra över pengar från krediten till valfritt konto när du behöver. Det är alltså lite som att ha ett ständigt lånelöfte med supersnabb hantering – utan handläggningstid och utan att du behöver ansöka.

När man ansöker om kreditlån görs sedvanlig kreditupplysning eller kreditkoll. Detta är en skyldighet kreditbolaget har och syftet är att kontrollera din betalförmåga. Även om det känns lite utlämnande att bli granskad bör du komma ihåg att en sådan kontroll görs lika mycket för din egen skull. Om du inte vill att kreditförfrågan ska synas i Upplysningscentralens register kan du ansöka om kreditlån utan UC.

Extra trygghet med kreditlån

När du fått godkänt på din ansökan och har blivit beviljad kredit är det upp till dig själv om du vill utnyttja den eller inte. Många använder kreditlån för att få lite extra trygghet. Om du inte använder krediten kostar det inget, utan du betalar bara för de pengar du använt. Har du ansökt om kreditlån på 20 000 kronor men använder 5000 kronor betalar du bara för de uttagna 5000 kronorna.

Vad krävs för att man ska få låna? För att beviljas kredit behöver du uppfylla kravet på åldersgräns (vanligtvis 18 år), vara svensk medborgare och ha deklarerad inkomst i Sverige. När du ansöker om kreditlån görs alltid en kreditupplysning är därför det en fördel om du har en stabil ekonomi utan betalningsanmärkningar.

Jämför kreditlån för bästa villkor

Innan du ansöker om kreditlån bör du jämföra flera olika alternativ. Studera lånevillkor, räntor och återbetalningstider för att hitta det kreditlån som är billigast. Tänk noga igenom hur mycket du ska ansöka om. Om du ansöker om mer pengar än din ekonomi anses tillåta finns det en risk att du blir nekad ett kreditlån. Vanligtvis kan man dock förhandla om summan och ändå bli godkänd fast kanske på en lägre kreditnivå än tänkt.

Fördelar och nackdelar med kreditlån

Det finns många fördelar med kreditlån och de viktigaste är:

  • Du har pengar tillgängliga om du behöver
  • Du kan ansöka om mer kredit än du behöver utnyttja
  • Du betalar bara för krediten du använder
  • Möjlighet till kreditlån utan UC
  • Lätt och enkelt att ansöka om kreditlån
  • Goda utsikter att få godkänt vid ansökan

Men det finns även några nackdelar att ta hänsyn till:

  • Den effektiva räntan är hög
  • Om du drar ut på återbetalningen kan det bli dyrt
  • Vissa krav måste uppfyllas för att få kreditlån

Om du har betalningsanmärkningar samt skulder och lån sedan tidigare tas detta med i bedömningen när kreditföretaget gör en kreditundersökning. Normalt görs den hos Upplysningscentralen, men det finns även kreditgivare som erbjuder kreditlån utan UC. Då används ett kreditupplysningsföretag och du kan ansöka hos flera kreditgivare men får bara en synlig förfrågan hos UC.

Att få kreditlån med betalningsanmärkning är svårare men inte omöjligt. Det viktigaste är att du kan visa att du har en god ekonomi och bra återbetalningsförmåga.