Få kredit trots…

Få kredit trots skuld

Kan man få kredit och lån även om man har skulder? Har du bara tillräcklig betalförmåga så är det inga problem att få låna pengar eller handla på kredit.

Många tror att det är omöjligt att få kredit om man har skulder sedan tidigare. Detta stämmer inte. Det finns långivare och kreditgivare som medger kreditköp eller lån trots att du har skulder. Vissa kan även godkänna din låneansökan eller kreditansökan trots att du har betalningsanmärkningar. Vad är det då som avgör om du får lån eller kredit? Din kreditvärdighet och nuvarande betalförmåga.

Varje kreditgivare eller långivare har en skyldighet att kontrollera så att du har förutsättningar att betala tillbaka skulden. Därför görs en kreditkoll eller kreditupplysning innan du beviljas kredit eller lån. Det är viktigt att komma ihåg att en sådan kreditkoll görs både för långivarens trygghet – men minst lika mycket för din egen skull. Du är inte betjänt av att handla mer eller låna mer än du kan klara av att betala tillbaka.

Är det svårt att få lån och kredit?

Varje gång du lånar pengar eller ansöker om kredit får du en kreditförfrågning som registreras hos UC. Om du inte ansöker om lån utan UC – för då anlitar låneföretaget ett kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode. Detta är fördelaktigt för dig som kund eftersom du då kan ansöka om flera lån och krediter utan att det syns hos UC. Många lån och krediter, liksom många förfrågningar kan resultera i att du får sänkt kreditvärdighet.

Varför är det viktigt med hög kreditvärdighet? Genom att behålla den får du inte bara större chans att få godkänt på låneansökan, utan du kan även få bättre villkor när det gäller ränta och avgifter. Ränta sätts alltid individuellt och en kreditkoll är en riskbedömning. Om långivaren anser att det innebär en större risk att låna ut till dig får du därför räkna med högre ränta.

Förbättra din kreditvärdighet

Har du många små lån och vill förbättra din kreditvärdighet kan du göra på två sätt. Undvik att ta på dig nya lån och krediter och försök så långt som möjligt att betala tillbaka skulder och krediter. Börja med de som har högst ränta, för dessa kostar mest. En annan möjlighet är att samla lån och krediter. Det kan låta som dubbelmoral att man ska lösa lån med ett nytt lån, men detta kan vara ett mycket bra sätt att få bukt med en trasslig ekonomi.

Genom att ta ett större blancolån eller privatlån med bättre villkor och därigenom lösa dyra lån och krediter kan du spara tusenlappar varje månad. Låna bara det du behöver och se till att de lånade pengarna verkligen går till det avsedda ändamålet. Vissa kreditföretag och långivare har inkomstkrav och ibland krävs fast anställning för att du ska få låna pengar.

Detta kan ställa till problem om man har oregelbunden inkomst eller visstidsanställning. Om du har svårt att få godkänt på kreditansökan eller låneansökan kan du öka dina chanser så här: Skaffa en medsökande eller borgensperson. Om ni är flera som delar på risen med lånet eller krediten är det enklare att få godkänt. Tänk bara på at pengarna ska betalas tillbaka – du vill inte sätta någon annan i klistret.