Bäst kreditkort att ha på…

Bäst kreditkort på semestern

Glöm kontanter, sedelbuntar och besök på växlingskontor. På utlandssemestern är ett kreditkort bästa lösningen för att hantera köp och betalning på restauranger.

Med ett bra kreditkort står du aldrig utan pengar när du behöver. På semestern är kreditkortet din bästa vän eftersom du kan handla och betala utan att behöva tänka på att ständigt ha tillräckligt mycket kontanter – sedan betalar du i lugn och ro när du kommit hem. Det är en fördel att du slipper gissa hur mycket du kommer att spendera och många föredrar ett bra kreditkort framför att besöka växlingskontor.

Kreditkort utan valutaväxlingsavgift

Vad menas då med ”bra kreditkort”? Jo, ett kreditkort med låg årsavgift (gärna 0 kr), låg ränta och utan valutaväxlingsavgift och uttagsavgifter. När du handlar utomlands – eller betalar på en restaurang och du måste betala valutaavgift beräknas denna utifrån hur mycket du spenderat. Avgiften kan ligga på 3 % kostnaden illustreras enklast genom ett räkneexempel:

Om ni är en familj på fem personer som är bortresta 2 veckor kan man tänka sig att ni spenderar närmare 100 000 kronor. Det kan låta mycket men motsvarar ungefär 1400 kronor per person och dag. Ska ni då betala en avgift för alla köp blir det närmare 3000 kronor som går upp i rök – enbart i valutaväxling. Tar ni även ut kontanter i automat tillkommer ofta en avgift per gång (kan vara 80 kr eller 100 kr).

Hitta det bästa kreditkortet

Sammantaget finns det alltså stora pengar att spara på rätt kreditkort. Ett bra kreditkort för resan bör erbjuda en bra reseförsäkring om du betalar hela eller delar av resan med kreditkortet. Det bör även ha låg årsavgift, låga avgifter för kontantuttag utomlands och fri valutaväxling. Dessutom kan du jämföra rabatter och bonusprogram för att se vilket alternativ du tjänar mest på.

Jämför gärna villkor som årsavgift, ränta, räntefri period och bonussystem online, så blir det enklare att välja kreditkort. När man väljer kreditkort är det även viktigt att se till att kreditkortet går bra att använda (är accepterat) där du har tänkt använda det. Även om American Express ger mer bonus än MasterCard, kan du i slutändan spara mer på att använda MasterCard. Hur är det möjligt?

Om MasterCard accepteras på fler ställen när du är utomlands kan du få mer bonus eftersom du kan spendera mer med detta kort. Med ett accepterat kort slipper du alltså ta ut kontanter eller använda ett alternativt kort på ställen där ditt kreditkort inte fungerar.

Räntefri period och bonus

Det är mycket fördelaktigt att kunna utnyttja en kredit och ha räntefri period då du kan utnyttja krediten helt gratis. Men det är även viktigt att se till att betala tillbaka pengarna i tid – för om du glömmer att betala räkningen kan det snabbt bli ganska dyrt. För att verkligen få ut maximal nytta av ditt kreditkort bör du därför se till att använda det på ett ansvarsfullt sätt.

När det gäller bonus är det en smaksak vilket kreditkort som är bäst. Bank Norwegian kreditkort ger bra priser på flygresor och du kan använda din intjänade bonus för att köpa nya resor. Andra kort ger bonus på samtliga inköp – oavsett vad. Många skaffar flera kreditkort så att de kan välja det som ger bäst bonus och rabatt vid olika tillfällen.